Sukker

 

Alle har hørt om sukker, og de aller fleste elsker den søte smaken. Men det finnes mange ulike typer av sukker, og hvitt sukker – altså det raffinerte sukkeret, er ofte det som blir omtalt som det mest usunne. Det finnes knapt en matvare i dag, i hyllene av halvfabrikater, som ikke inneholder sukker. Vet du hva den anbefalte daglige dosen er? 6 ts sukker. Hvorfor er det anbefalte inntaket så lavt, og hva er det egentlig som skjer med kroppen ved inntak av større mengder?

Hva er hvitt, raffinert sukker?

Når du ser på det hvite, raffinerte sukkeret med kjemiske øyne, vil du se at det består av to enkle sukkerarter som henger sammen. Enkle sukkerarter kalles for monosakkarider, og i hvitt sukker er det glukose og fruktose som har slått seg sammen. Det raffinerte sukkeret er bearbeidet, og inneholder mindre næring enn de uraffinerte sukkerartene, slik som honning eller hele korn.

Hva er sukkerets oppgave i kroppen vår?

Du forbinder kanskje glukose med blodglukose, og det er fordi det er denne delen av sukkeret som finnes i blodet vårt.

I kroppen vår har vi en del celler som ikke kan forbrenne oksygen, og for disse cellene finnes det kun en kilde til energi – glukose. Kroppens røde blodceller frakter oksygenet rundt i kroppen vår, og kan derfor ikke forbrenne dette. De røde blodcellene er helt avhengig av glukose for å få energi nok til å utføre sine oppgaver.

 

Under trening vil kroppen måtte jobbe ekstra for å få nok oksygen til alle cellene, og derfor vil muskelcellene begynne å forbrenne glukose for å hente energien til muskelarbeidet. Et av prinsippene ved slanking er at kroppen vil først forbrenne glukoselagrene, og deretter begynner den å forbrenne på det lagrede fettet. Derfor er det så mange som er opptatt av å ikke få i seg for mye karbohydrater, fordi de ønsker å tømme disse lagrene fortest mulig. Det er selvsagt ikke anbefalt, da både røde blodceller, hjerneceller og enkelte celler i nyrene er avhengig av glukose for å få energi.

Hvilke konsekvenser kan sukkeret ha for helsen vår?

De raske karbohydratene, som finnes i raffinert sukker, krever en høy insulinproduksjon for at kroppen skal klare å nyttiggjøre seg av dem, og når kroppen ikke rekker å forbruke energien vil insulinet lagre karbohydratene som fett. De langsomme karbohydratene er mer næringsrike, gir et stabilt blodsukker og samarbeider bedre med kroppens insulin.

 

 

Sukker øker selvsagt risikoen for å utvikle diabetes type 2. I tillegg til at fruktosen i det raffinerte sukkeret påvirker insulinets fettlagringsevne, og dermed fører til overvekt, så lager den raske blodglukosestigningen krøll med blodets glukosebalanse.

De langerhanske øyer i bukspyttkjertelen produserer og skiller ut insulin, et hormon som har som oppgave å regulere sukkernivået (glukose) i blodet. Et for høyt blodsukker fører med seg flere ubehagelige symptomer som tørste, svimmelhet og vondt i hodet. En person som går over lang tid med høyt blodsukker vil få lidelser relatert blant annet til kroppens små blodkar, ofte i øyne og nyrer. Et for lavt blodsukker kan bli dødelig, og personen må tilføres sukker øyeblikkelig. Når blodsukkeret blir for lavt, så finnes det ikke nok energi i kroppens celler til å opprettholde de viktige funksjonene, og besvimelse, kramper og koma kan ende opp med hjerneskader eller dødsfall dersom ikke blodsukkernivået økes.

 

Et for høyt inntak av sukker vil skape problemer for kroppens insulinproduksjon, og kroppens evne til å nyttiggjøre seg av insulinet vil på sikt reduseres. Da oppstår sykdommen diabetes, og personen må ha hjelp til å regulere blodsukkeret. Dette kan både gjøres gjennom kostregulering og ved hjelp av medikamenter som påvirker insulinproduksjonen.

 

Sukkeret bidrar også til å ødelegge kroppens tarmflora. Når balansen i tarmen ødelegges, så kommer det andre følgetilstander. Som en følge av ubalanse i tarmene blir immunforsvaret svekket og våre kognitive evner svekkes også.

Privacy Policy